Technische achtergrondverhalen over membranen

Deze website www.membranes.nl bevat technische achtergrondverhalen over membranen en membraantechnologie in het Nederlands en het Engels, en wordt voortdurend aangevuld met verdere achtergrondinformatie. Om ‘het grote plaatje’ te kunnen overzien, om de bekendheid met deze technologie te vergroten, om de werking ervan beter te begrijpen, en als achtergrondinformatie bij nieuwsberichten en nieuwe ontwikkelingen.

Wat zijn membranen?
Veel mensen zien membranen als filters die kleine deeltjes doorlaten en grote deeltjes tegenhouden, en zo de ‘groten’ van de ‘kleinen’ scheiden. Maar eigenlijk is dat een te magere omschrijving voor een membraan. Want membranen vormen bijvoorbeeld ook de basis voor ‘ademende’ regenjassen, die zweet (waterdamp) wel naar buiten laten, maar regen (ook water, zij het in vloeibare vorm) niet naar binnen. Blijkbaar zijn membranen meer dan ‘veredelde zeven’, en kunnen ze op meer dan alleen deeltjesgrootte scheiden. En dat uit zich ook in de grote verscheidenheid aan membraantypen.
Membranen kom je op veel plaatsen tegen: bij de productie van drinkwater of om afvalwater te zuiveren, bij de filtratie van wijn en bier, maar denk ook aan nierdialyse, en in de chemische industrie om bijvoorbeeld gassen te scheiden.

Dr.ir. Eddy Brinkman, Betase BVDeze website is een initiatief van Eddy Brinkman. Binnen zijn eigen bedrijf Betase BV is hij gespecialiseerd in het schrijven van technische achtergrondverhalen op chemisch, materiaalkundig en ICT-gebied. Hij heeft een chemische achtergrond, en hij heeft zich aan de universiteit, binnen onderzoeksinstituten en het technisch MKB verdiept in de (anorganische) membraantechnologie en materiaalkunde.